Odpowiednie wyposażenie restauracji podstawą każdego lokalu

restauracjaKażda restauracja, aby odniosła sukces, musi charakteryzować się wyrazistym smakiem potraw. Jednak nie można przy tym zapominać o innych elementach, które składają się na całość, jaką jest lokal gastronomiczny. Mowa tu przede o wystroju, ale również o odpowiednim sprzęcie AGD, rozmaitych akcesoriach, naczyniach kuchennych itp. Dopiero zadbanie o każdy szczegół gwarantuje odniesienie pewnego sukcesu. Restauracja to nie tylko smaki, to również zapachy, wygląd i atmosfera. Doznania estetyczne potrafią wszystko przewartościować. Istnieje bowiem pewna zależność: jeśli coś nam się podoba, to automatycznie bardziej nam smakuje (w przypadku restauracji). A zatem, im potrawa bardziej wymyślna, ciesząca oko, tym wydaje się być smaczniejsza. Ale nie jest to tylko kwestia wizualna dotycząca dania. Bardzo istotne jest zagospodarowanie stołu, jego wygląd i to, na czym, ewentualnie w czym, jemy. W tym miejscu pojawia się problem, jakim jest odpowiednie wyposażenie restauracji.

 Jednym z jego elementów jest wspomniana wyżej zastawa stołowa. Jest bowiem bardzo istotną sprawą, by klient czul się usatysfakcjonowany pod każdym względem . Nie liczą się tylko, wbrew pozorom, doznania smakowe. Gość poczuje się dobrze swobodnie w danym miejscu, jeśli zostaną mu zagwarantowane również pozytywne wrażenia estetyczne. W związku z tym, ważne jest, by zastawa stołowa była kompletna, by zachwycała wyglądem i pasowała do charakteru całej restauracji. Tym, co jeszcze składa się na wyposażenie restauracji, jest:

  • zastawa bufetowa (warniki, zaparzacze, podgrzewacze, kociołki do zup;)
  • zastawa stołowa (zestawy porcelany, szklanki, kieliszki do wina, szkło koktajlowe, szklanki do piwa, pucharki do lodów, sztućce;)
  • naczynia kuchenne (garnki, patelnie, miski, rondle, brytfanny;)
  • przybory kuchenne (noże, deski do krojenia, salaterki, tłuczki, topory, ubijaki, chochle, sita, tarki;)
  • sprzęt AGD (piece, piekarniki, kuchenki, zmywarki, lodówki, zamrażarki;)
  • akcesoria stołowe (tace, dozowniki, dzbanki, koszyki na pieczywo, patery, sosjerki, przyprawniki, serwetniki, świeczniki;)
  • wyposażenie barowe (wyciskarki do owoców, kostkarki i kruszarki do lodów, shakery, blendery, korkociągi, otwieracze;)
  • meble ze stali nierdzewnej (regały, stoły, blaty, szafki, wózki;)
  • urządzenia do obróbki termicznej i mechanicznej

Należy zdawać sobie sprawę z oczywistego faktu, że odpowiednio wysoka jakość potraw może zostać osiągnięta tylko przy użyciu odpowiednich sprzętów. Oczywiście nie można zapomnieć o zdolnościach szefa kuchni i jego pomocników. Tak, jak jednak kucharza można nauczyć wielu rzeczy, tak należy pamiętać, że sprzęt AGD i rozmaite akcesoria kuchenne ulegają upływającemu czasowi. Powoduje to niszczenie i psucie się pewnych rzeczy. Poza tym, nowoczesne technologie pozwalają na wprowadzanie do branży gastronomicznej rozmaitych, innowacyjnych rozwiązań. Wszystko to ma na celu zapewnienie jak najwyższej jakości przyrządzanych potraw oraz zagwarantowania wysokiego poziomu bezpieczeństwa wszystkim pracownikom restauracji. Ważne jest, by mieli oni komfortowe warunki pracy. Dzięki temu, z powierzonych zadań wywiązują się szybko, sprawnie i efektywnie. Z pewnością każdemu szefowi restauracji zależy na takim przebiegu pracy.

wnętrzeWyposażając swoją restaurację należy kierować się przede wszystkim jej charakterem, czyli rodzajem serwowanych dań. Jeśli jest to pizzeria, to podstawową wyposażenia lokalu będą odpowiednie piece do pieczenia pizz, specjalne miksery specjalne doskonale sprawdzające się podczas wyrabiania ciasta na pizzę, i rozmaite akcesoria do pizzy, np. redełko do krojenia, deska pod pizzę, szpatułka do ciasta, chwytak do blachy, blacha na pizzę, szczotka do czyszczenia pieca. Jeśli natomiast restauracja specjalizuje się w podawaniu słodkości, to należy wyposażyć ją w rozmaite akcesoria cukiernicze – porcjonery, worki do szprycowania, końcówki do rękawów, formy do pieczenia ciast, wałki do ciasta, ale również odpowiednie piece. W przypadku każdego rodzaju restauracji bardzo ważne są rozmaite akcesoria o charakterze uniwersalnym, np. naczynia na przyprawy, które znajdują się na każdym stole, dzbanki, porcelana, karafki, kieliszki do alkoholi, szklanki do piwa i napojów, miseczki do dipów. Ważne przy tym wszystkim jest, aby dbać o wygląd wszystkich tych rzeczy. Nie można dopuścić do tego, by na stole postawiono przed gościem wyszczerbiony widelec, pęknięty talerz czy porysowany kieliszek. Niewyobrażalne jest również, by kompletować talerze, szklanki, kieliszki czy sztućce używając do tego różnych zestawów.

Wszystko to składa się na odpowiednie wyposażenie restauracji. Nie może być w niej żadnych braków nie tylko w zasobach produktów potrzebnych do przygotowywania potraw, ale również wśród naczyń, różnych przedmiotów, akcesoriów itp. Bardzo istotna jest również dbałość o różnego rodzaju szczegóły, np. wystrój stołów – wazony ze świeżymi kwiatami, obrusy czy serwety, świece, stroiki, lampki, ale także obrazy i lustra na ścianach, wygodne poduszki i wiele innych detali tworzących wnętrze. Co się zaś tyczy doboru odpowiedniej porcelany, w przypadku Polski, kwestia nie jest mocno skomplikowana. Nasz kraj słynie bowiem z zakładów specjalizujących się w tworzeniu porcelany stołowej. Z pewnością każdy słyszał o fabryce porcelany w Chodzieży, Ćmielowie, Lubianie czy Wałbrzychu. W niektórych przypadkach, zakłady liczą ponad 100, a nawet 200 lat swojego istnienia! Jest to gwarancja najwyższej jakości oraz klasy produkowanej porcelany stołowej. Warto zatem wyposażyć swoją restaurację o komplet polskiej porcelany. Z pewnością przysporzy to tylko zadowolonych klientów. W związku z tym wszystkim, warto zainwestować w odpowiednie wyposażenie restauracji. Przyniesie to niewymierne efekty właścicielowi restauracji, pracownikom, ale przede wszystkim klientom, którzy będą mogli cieszyć się wyjątkowym smakiem potraw oraz miłą, przyjemną atmosferą zachęcającą do kolejnych odwiedzin danego lokalu gastronomicznego. Jak bowiem powszechnie wiadomo, żadna restauracja nie ma racji bytu bez gości, którzy by ją codziennie odwiedzali.